Gondolatok a terepgyerek nyári tábor étkezésekről

Terepgyerek foglalkozások, táborok étkezés
in Blog
Készült: 30 June 2017

Mit, hogyan és miért eszünk a táborban?.

A terepgyerek táborok kezdettől fogva különös jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy milyen minőségű és mennyiségű ételt kapnak a gyermekek. Viktor és jómagam is 20 éve foglalkozunk dietetikával és sporttáplálkozással.

Én alapfokú egészségügyi képzést is végeztem, ami azonos az orvosi egyetem első éveiben leadott anatómia, élettan -kórtan ismeretekkel.

Viktor Triatlonedzői szakot végzett a TF-en, ahol sporttáplálkozást is tanult.

Ezen kívül felneveltünk két gyermeket akik kórházat eddig csak kívülről láttak, és még soha nem kaptak semmilyen allopátiás  gyógyszert.  Ez nyilván nem csak a táplálkozásnak köszönhető, de nagyobb részben igen.

Ezzel a tudásanyaggal felvértezve állítjuk össze gyermekeitek számára a hét folyamán az étkezéseket. Természetesen abszolút figyelembe vesszük azt is, hogy éppen a 8-13 éves korosztály a legválogatósabb (tisztelet a kivételnek, mert hála istennek azért akadnak jó evők is)  ezért mindig kipuhatoljuk, hogy mit szeretnek enni, és azt főzünk. átalakítva egy kicsit úgy, hogy egészséges és tápláló maradjon.

Mire gondolok?

1. Az alapanyagok nagy része bio termesztésből származik, vagy vegyszermentes termesztésből.

2. Fehér cukor helyett nádcukrot vagy mézet, fehér liszt helyett nagyobb részt teljes őrlésűt használunk.

3. fehér fényezett rizs helyet barna vagy jázmin rizst.

4. Ügyelünk a gyomor és a bél munkáját segítő sorrendre

Mire figyelünk?

1. A folyadékbevitel legnagyobb része tiszta forrásvíz legyen, különösen a nyári hőségben.

2. A gyerekek ösztönei jól működnek és érzik, hogy a nagy hőségben sokkal inkább a folyadék fontos, ezért dinnyével kezdjük az bédet, illetve vízzel vagy limonádéval.

3. A főétel vagy egy sűrű leves, amiben még a kanál is megáll, vagy egytálétel: gabonaféle zöldségekkel, olajos magokkal és saláta, esetleg borsófőzelék fasírttal, de volt már pizza is, illetve krumplis ételek.

4. Minden ebédet desszerttel zárunk le, mert ez jelzi a gyomrocskáknak, hogy vége az evésnek, kezdődhet az emésztés.

Fontosnak érezzük, hogy a gyermekek egy falattal se egyenek többet se kevesebbet, mint amire valóban vágynak, mert ez a tábor nem sétagalopp, és ha teljesen dugig eszik magukat, az hasfájáshoz vezethet. A gyerekek ezt is jól érzik, és csak kevesen esznek nagyon sokat. Olyan is van, akinek nap közben a táborban elég a gyümölcs és a süti, és otthon este eszik többet. Ez is teljesen rendben van.

Miket veszünk figyelembe és hogyan?

A napi tápanyag,  ásványi anyag valamint vitaminbevitelt.

A napi mozgásmennyiséget.

A korukat.

A temperamentumukat

Lelki állapotaikat.

Tízóraira szénhidrátban dús élelmiszert kapnak, ebédre hosszútávú energiát átadó tápláló ételt és nagyon sok folyadékot, rengeteg gyümölcsöt..

A hogyan...

A nagy melegre való tekintettel gyümölccsel ( dinnyével, barackkal cseresznyével sárga barackkal) kezdjük az ebédet, hogy előkészítsük a gyomrukat az ebédre. Gyümölcsöt nem szabad étkezés után enni, mert a gyümölcs gyakorlatilag nem a gyomorban emésztődik meg, hanem a vékonybélben, szíve szerint tehát megállás nélkül áthalad a gyomron, de ha az ebéd elállja az útját, akkor megáll a gyomorban és erjedni kezd. Ez olyan mennyiségű alkohol képződéséhez vezet, ami már kimutatható egy alkohol szondával. Ráadásul a gyermek elfárad és nyugtalanná válik, nem beszélve arról, hogy előkészítjük vele a későbbi alkohol vágyat és függőséget.

Ez után  jöhet a zöldségekben és gabonában dús bio alapanyagokból készült ebéd. Sem a levest, sem bármelyik más ételünket ne úgy képzeljétek el, mintha egy étterem lelketlenül összedobott étele lenne, amiben úszkál három borsó szem és két fura krumpli. A borsó leves olyan sűrű, hogy főzeléknek is elmegy. A tésztán a szósz, a legérettebb paradicsomból sűrítve, (ezt külön a termelőtől rendelem) és búzahússal felvértezve, aminek magasabb fehérjetartalma, mint sok húsfélének.

Soha nem adunk a gyerekeknek készen vett, vagy konzerv ételt. Nem melegítjük meg mikrohullámúban. Minden friss, ropogós meleg és szeretettel készül számukra.

Soha nem veszünk nekik a strandon fehér zsömlébe burkolt hamburgert, mert abban semmilyen vitamin vagy ásványi anyag nincsen, cserébe vitaminrabló, és tele van hormonokon felnőtt állatok vágása után visszamaradt  szeméttel, amit szó szerint leggyakrabban a vágóhíd földjéről sepernek fel.

A táborunk vegán, amitől az egyébkor húst evő gyermekek is felfrissülnek, erőre kapnak és kiegyensúlyozottabbak lesznek. Már egy hét alatt is.

Senkit nem akarunk vegánná tenni, és a gyerekeknek sem szoktuk mondani, hogy ez egy vegán tábor. Igazából nem is az, mert  a tábor alatt egyszer kapnak húst azok aki ehhez vannak szokva, amikor a strandon vagyunk. Olyankor a húst fogyasztó gyerekek kapnak felvágottat és sajtot. Tehát még ez sem marad ki.

De sok vegán gyermek jár a táborainkba, nekik a legfinomabb vegán felvágottakat sajtokat adjuk és bizony sokszor előfordul, hogy a húst evő gyermekek is inkább azt választják, mert rendkívül ízletes, viszont kevésbé terheli meg a szervezetüket.

A gyermekek tehát nemhogy kevesebbet kapnának ebben a táborban, de sokkal többet és minőségben összehasonlíthatatlanul magasabb értékeket, mint bárhol máshol. ahol egyszerűen rendelnek nekik valamit vagy étterembe viszik őket.
 
A tapasztalat az, hogy a gyerekek jókat esznek, és egyre több az energiájuk. Estére kellemesen elfáradnak és jól alszanak.

Kérlek, Ti is osszátok meg velünk saját tapasztalataitokat, hogy egyre jobbat tudjunk számukra nyújtani.

Terepgyerek kapcsolat

Hírlevél

A hírlevél feliratkozással gyorsabban és naprakészebben kapsz tájékoztatást az eseményekről, hírekről, újdonságokról. Köszönjük!

Keresés

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ a jobb felhasználói élmény érdekében. Az oldal használatával elfogadod a sütik használatával kapcsolatos irányelveket.